Marinerad oxfilé med olivbearnaise och marinerade grönsaker
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Marinerad oxfilé med olivbearnaise och marinerade grönsaker

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 654

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2618 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 556 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (30 min + 6 tim )

  1. Marinera kött: Skala, skiva vitlöken tunt. Blanda vitlök, timjan, basilika med olja. Lägg ner köttet och vänd i marinaden. Täck med folie och låt stå i rums­temperatur i 4 timmar.
  2. Ansa paprika. Halvera. Halvera även tomater och kärna ur. Skålla paprika och tomater (koka i 10 sek) och dra av skalet. Strimla aubergine och squash.
  3. Marinera grönsaker: Ta upp köttet ur marinaden och lägg svalt. Lägg ner grönsakerna i marinaden. Låt dem marinera i 2 timmar.
  4. Sås: Hacka oliver. Tillred bearnaise. Blanda oliver med sås. Smaka av.
  5. Sätt ugnen på 180ºC.
  6. Stek: Ta köttet ur marinaden och torka av det. Skär köttet i tjocka skivor och bind ihop. Pensla köttet med olja. Hetta upp (grill-)panna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila 5-10 minuter utan att täcka. Kontrollera rätt stekgrad med en stekermometer.
  7. Stek grönsakerna några minuter i en panna på medelhög värme tills de fått fin färg.
  8. Servera: Lägg upp grönsakerna och droppa balsam-vinäger över. Lägg på kött och skeda över bearnaise. Garnera med timjan.

Kockens kommentar

För oxfilén till större sällskap, se dito recept.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Oxfilé till större sällskap

Hemlagad bearnaise

Klyftpotatis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem