(sushiskolan, om sushi)
Visst kan Du laga sushi hemma! Räkna dock med att det tar tid och är kladdigt. Sätt av en halvdag första gången och bjud bara hem två av dina tålmodigaste vänner som försökskaniner. Nästa gång vet du din kapacitet och kan våga mer.
Om tillagning sushi > Gör din egen sushi
Så formas sushi > Forma sushi
Här finns alla sushirecept > Sushirecept
Så lagas sushiris > Sushiris
Japansk sojasås > Murasaki
Japansk omelett i ugn > Tamago i ugn
Rullad japansk omelett i panna > Dashi-maki tamago
Tunn japansk omelett > Usuyaki tamago
Hälsa rå fisk: Det är inte all fisk som lämpar sig att äta rå (läs mer > Om fiskhälsa). Fiskar kan innehålla parasiter, vars larver kan invadera tarmväggen och ge upphov till buksmärtor (läs mer > Parasiter i fisk). Bristande hantering och förvaring, främst avseende gravad och rökt lax, kan ge listeriasmitta (läs mer > Listeriabakterier).
Hälsa kokt ris: Sushiris smaksätts traditionellt med salt, socker, risvinäger och mirin i sådan grad att pH-värdet sjunker under 4,5, vilket ger en bakterieskyddande effekt under några timmar åt riset som inte behöver kylförvaras. Riset är lättare att forma i rumstemperatur. Kokt ris som inte syrats ordentligt och förvaras en längre tid medför risk för allvarlig matförgiftning. Läs mer om > Bacillus cereus.
Förebyggande åtgärder: