Latin: Oleum cocos nucifera
coconut oil, copra oil
huile de coco
olio di cocco
Kokosöl, Kokosnussöl
aceite de coco
Grupper inom
Matolja:
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100%, varav mättat fett över 90%.
- Smält-/fryspunkt 25°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt: Kallpressad ~177°C. Raffinerad är värmetåligare (~232°C). Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Oraffinerad kokosfett har lätt söt lukt och smak. Raffinerat kokosfett har neutral smak och lukt.
- Alternativ vara: Annan matolja.
- Försäljning: Förekommer i de flesta välsorterade butiker. Vanligtvis ekologiskt och/eller KRAV-märkt.
- Jämförpris: Lågt oljepris, 150-300 kr/liter.
- Förvaring: Tack vare hög andel mättat fett har kokosfett lång hållbarhet, upp till 6 månader i 24°C.
Hälsa/näring: Kokosfett innehåller mycket hög andel mättat fett (>90%) vilket anses ohälsosamt, mer än i smör (54%). Förekommer i hälsokostbranschen och påstås ha allehanda välgörande egenskaper. Vetenskapliga belägg saknas. Sägs lindra vid solbränna och insektsbett, minska eksem, akne, psoriasis och hindra fotsvamp, liksom balansera insulinnivåerna och skydda levern, samt virus- och bakteriehämmande.
Produktion: Världsproduktion av kokosolja 2014 var 3,1 miljoner ton, varav Filipinerna svarar för 36%, Indonesien 29%, Indien 13%, Vietnam 5% och Mexiko 4%. Övriga världen 13%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS KOKOSOLJA
Kokosolja används på samma sätt som annan matolja. Raffinerad kokosolja är bra frityrloja. Förekommer i tillverkning av margarin, hudkräm och tvål.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03