
Petit suisse
(petit suisse = fransk krämig färskost)
petit suisse = French cream cheese from Normandy
petit suisse, double petit-suisse = fromage à la crème de Normandie
petit suisse = formaggio cremoso francese della Normandia
petit suisse = französischer Topfen, Weisskäse aus der Normandie
petit suisse = queso crema francés de Normandía
Petit Suisse är trots namnet en färskost skapad år 1828 i Normandie. Schweizisk för att man anställde en ostmästare 1850 från Schweiz för att utveckla osten.
- Osttyp: Krämig färskost ("Cream cheese") av komjölk.
- Ursprung: Gournay-en-Bray, Normandie, Frankrike.
- Tillverkning: Se > Om färskostar.
- Form: Slät ostmassa. Ursprungligen cylindrisk form 5x3 cm och placerad 6 eller 12 stycken i små trälådor.
- Användning: Osten kan ätas som dessert eller mellanmål, neutral eller saltad och smaksatt med örtkryddor, alternativt sötad med marmelad, honung eller dylikt. Den används också blandat med senap som fyllning i fågel eller för att täcka magert kött som kanin för att förhindra dem från att torka ut under tillagningen.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Vit. Slät ostmassa.
- Snittyta: Vit. Slät ostmassa.
- Konsistens: Krämig och slät, mer likt yoghurt än krämig färskost.
- Smak: Fyllig, gräddig osaltad ost. Liknar svenska Kesella. Förekommer naturell eller smaksatt på olika sätt.
- Lagring: Lagras ej.
- Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10%.
- Förvaring: Kylskåp högst +8°C. Oöppnad förpackning hållbar i cirka 3 veckor.
- Kommentar: Säljs i små runda plastförpacknigar à 30 gram eller 60 gram (double petit-suisse).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12