Latin: Allium ampeloprasum var. sectivum
pickled onion, cocktail onion
oignons au vinaigre, oignon borrettana de Vénétie
cipolline sott´aceto
eingelegte Zwiebeln
cebollas en escabeche, vinagre, cebollas borrettane del Vénetio
Grupper inom
Lök:
Till inläggning används minilökar, främst småodlad skalad kepalök (gul och röd lök), men också pärllök (bild ovan t.v.) och den plattrunda borretanalöken som då ibland kallas venetiansk lök. Lökarna odlas mycket tätt i tre månader för att få den lilla runda formen. De läggs in i sur-söt lag av vatten, vinäger/ättika, socker och kryddor.
- Vikt: 2 gram per styck.
- Smak: Syrlig eller sötsyrlig smak.
- Alternativ: Inlagd gurka.
- Försäljning: Säljs konserverad i burk.
- Jämförpris: Högt-mycket högt tillbehörspris, 75-125 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Mycket lång hållbarhet, även öppnad burk som förvaras i kylskåpet har lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS INLAGD LÖK
Inlagd lök används ofta som tillbehör till kalla och varma kötträtter, i köttgrytor, i sallader, som smörgåsgarnering med mera. Ingår ofta i andra inläggningar. Syltlök kan som annan lök stekas och glaseras (se recept > Bräseras glaserad smålök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05