
Boursin
(Boursin® = fransk krämig färskost)
Boursin® = french cream cheese
Boursin® = fromage à la crème
Boursin® = crema di formaggio francese
Boursin® = Französischer Topfen, Weisskäse
Boursin® = queso crema francés
Boursin är en krämig färskost från Normandie i Frankrike, skapat 1957 av Francois Boursin. Originalet var Ail & Fines Herbes" (Vitlök & och finhackade örter). Numera finns många varianter smaksatta på olika sätt.
- Osttyp: Krämig färskost ("cream cheese") av komjölk. Registrerat varumärke.
- Ursprung: Normandie, Frankrike.
- Tillverkning: Färskost med extra grädde.
- Form: Slät ostmassa.
- Användning: Passar som brödpålägg och på ostbrickan efter maten tillsammans kex och frukt. Fungerar som smakhöjare i sås, soppa eller gryta. Ett alternativ till aromsmör i bakpotatisen och på köttbiten.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Slät ostmassa.
- Snittyta: Slät ostmassa.
- Konsistens: Krämig, slät, aningens grynig. Bredbar.
- Smak: Fyllig, gräddig. Förekommer smaksatt på olika sätt (vitlök, peppar med mera).
- Lagring: Lagras ej.
- Fetthalt: Halvfet ost, omkring 30% fetthalt. Lättvarianter förekommer.
- Förvaring: Kylskåp högst +8°C. Oöppnad förpackning hållbar i cirka 3 veckor.
- Kommentar: Klassiska reklamslogans: "Du pain, du vin, du Boursin" (lite bröd, lite vin, lite boursin) och "Du pain, du Boursin, tout est bien" (lite bröd, lite Boursin, allt är bra).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12