Kakaofrukt med kakaobönor (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kakao

(kakaofrukt, kakaoböna, kakaofett, kakaosmör, kakaomassa, criollo, porcelana, guanajachoklad, forastero, trinitario)

Latin: Theobroma cacao

Engelsk översättning cocao, Dutch cocao

Fransk översättning cacao

Italiensk översättning cacao

Tysk översättning Kakao

Spansk översättning cacao

Kakaoträdet är en art i familjen kakaoväxter. Det är ett ständigt grönt, kraftigt förgrenat träd, som kan bli över 10 meter högt, men är lägre som odlad (6-8 m). Bladen är stora, glänsande och läderartade. Blommorna är små och rödgula och sitter direkt på stam och grenar. Trädet behöver mycket värme och fukt. Växten härstammar från Centralamerika och tropiska Sydamerika, men odlas numera mest i tropiska Västafrika. Frukten är långsmal och spetsig och blir 1,5-2 dm lång. Vid mognad blir den guldbrun eller lilaröd. Insidan består av 5 kamrar innehållande ett 60-tal vita, platta och mindre frön (kakaobönan), inbäddade i syrligt fruktkött. Det latinska ordet för kakao är Theobroma = gudaspis. Ordet cacao kommer från en aztekisk dialekt kakawa där kwawitl = kakaoträd och kakawatl = kakaoböna. Tre olika varianter av Theobroma cacao odlas kommersiellt - Criollo, Forastero och Trinitario.

  • Criollo (spanska = infödd) är en variant av kakaoträdet som växer i Venezuela, Centralamerika och Papa Nya Guinea. Criollo står för 5-10% av världsproduktionen. Criollo anses ge den bästa chokladen och ingår i s.k. Guanajachoklad. Guanaja är en ö utanför Honduras i Centralamerika, där Christopher Columbus landsteg 1502, och som är känd för extra bitter choklad. Porcelana (neo-criollo) är en variant av criollo som innehåller mer fett. De är också mer aromatiska och har ringa eller ingen beska.
  • Forastero ("utlänning") är en variant av kakoaoträdet, som växer främst i Västafrika. 80 % av världens kakao-produktion kommer från denna sort. Smaken är inte lika stark som för Criollo och Trinitaro och vanligtvis bitter. Choklad från Forastero blir mycket mörk.
  • Trinitario antas vara en hybrid (blandning) av de två kakaoträden Forastero och Criollo. Växer bl.a. i Trinidad, Venezuela, Sydafrika och på Sri Lanka. Ca 10-15% av världens kakaoproduktion kommer från Trinitatio.

Kakaosmör (kakaofett) är det fett som erhålles från kakaobönan. Läs mer > Så tillverkas choklad.

Kakaomassa är kakaobönor som finmalts i valsverk till en tjock massa som innehåller mycket kakaosmör/-fett. Av kakaomassan gör man sedan kakaopulver och choklad. Läs mer > Så tillverkas choklad.

Dutch cocoa (holländsk kakao) är extraherad kakao från en alkalisk kemisk process (brom) utvecklad i Holland i slutet av 1800-talet, för att ge mildare smak. Färgen blir också ljusare, halten av garvsyra minskar och pH-värdet neutraliseras. Allmänt förekommande vid framställning av kakaopulver.

Näring & hälsa: Kakaobönan är mycket närings- och energirik. 50% fett, 20-25% kolhydrater, 15-20% protein, 5% vatten, 1,5% teobromin och 3,5% mineraler och vitaminer. Teobromin är ett centralstimulerande ämne, men har inte lika stark effekt på nervsystemet som t.ex. koffein. Det är en myt att choklad fungerar som en drog. Läs mer > Om choklad. 


SÅ ANVÄNDS KAKAO


Kakao mals till pulver som används till drickchoklad och smaksättning av mat. Läs mer > Kakaopulver.
Kakaomassa och kakaofett används för tillverkning av choklad. Läs mer > Om choklad.

Läs mer

Om chokladdryck

Om choklad

Kakaopulver

Så tillverkas choklad

Film: How to Make Chocolate Every Step

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj