Dekantera

Dekantera

(Så dekanteras vin, dekantering, dekanterare, bottensats, sediment)

Dekantera: Enligt Akademiens ordbok innebär dekantering "att afhälla och därigenom afskilja en vätska eller låta den afrinna från ett fast ämne, i synnerhet från bottensats eller fällning, mera sällan från tyngre vätska". Det kan gälla avskiljning av bottensats i vin, att skilja fett ur en sås (läs mer > olja in, avfetta), eller att skira smör (läs mer > Om smörsåser).

Dekantera vin: I långlagrat rödvin och vintage port (gammalt portvin) bildas en bottensats/sediment (fr. dépôt = "depå") av oönskade fasta slaggprodukter. Låt flaskan stå upprätt i ett dygn eller mer. Korka upp flaskan som skall hanteras försiktigt. Ställ fram en vinkaraff och häll långsamt och försiktigt över det mesta av vinet (bild ovan). Lite vin med bottensats skall vara kvar i flaskan och hälls bort. En ljuskälla under flaskhalen underlättar att avgöra när fällningen närmar sig öppningen. Vad gäller gammal portvin så kanske man inte dricker upp vinet samma dag. Då häller man i stället försiktigt direkt ur flaskan i glansen och korkar ingen. Det finns ställningar och silar för ändamålet att köpa, men det går bra att klara sig utan.

Luftning vin: Ett annat skäl till dekantering är att viner mår bra av luftning (oxidering). Det gör att vinet "öppnar sig", blir aromrikare. Detta gäller unga rödviner utan sediment, men även vissa vita viner får smak av luftning. En del vita viner har högt halt av sulfit och svaveldoften kan avlägsnas genom luftning. Det räcker inte med att bara dra ur korken enligt Systembolaget, utan vinet bör dekanteras cirka en timme före servering. Att snurra vinet i glaset är ett annat sätt att lufta. Allt vin dekanteras då bottensats saknas. Lagrade, väl mogna fina rödviner dekanteras strax innan servering, men luftning i glaset kan räcka. Risk finns annars att det oxiderar alldeles för snabbt och att aromer hinner gå förlorade.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-12
Läs mer

olja in, avfetta

Om smält smör, smörsåser ¤

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj