Så friteras bröd

Så friteras bröd

(fritterad bröddeg, friterade bakverk)

Engelsk översättning deep fried dough, deep fried pastries

Fransk översättning pâte frites, pâtisseries frites

Italiensk översättning pasta fritta, paticcini fritta

Tysk översättning frittiertes Teig, frittiertes Gebäck, Schmalzkuchen, Schmalzgebäck

Spansk översättning masa frito, pasteles frito

Deg kan friteras i form av bröd eller som bakverk. Det senare är det vanliga. "Flottyrkoka" och "flottyrbaka" är begrepp som ibland används vid fritering av bakverk. Begreppen är motsägelsefulla för "koka" brukar förknippas med vatten och "baka" innebär att tillaga i torr värme. Friterade bakverk finns i olika former i olika delar av världen och var vanligt förr innan bakugnarnas tid. För recept på friterade bakverk, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia
: Friterade bakverk har funnits i långliga tider. Historiker vill hitta den ursprungliga källan och sedan finna spridningsvägarna. Att steka deg kräver dock inte någon större fantasi utan har säkerligen uppkommit spontant där mjöl framställdes. Sannolikt dock först i Sydostasien och Mellan Östern där civilisationen först utvecklades. Därefter vidare till Egypten och Europa. Romarna hade 200 år f.Kr. "ballonger", ett slags mjöl- och ostbollar stekt i olja och garnerad med honung och vallmofrön. Morerna i Spanien (700-1600 e.Kr) hade en deg som stektes i olja kallad buñuelos, idag Spaniens namn på frityrkransar. Portugisiska sjöfarare på 1500-talet tror man inspirerades av en Kinesisk friterad deg benämnd "youtiao" vilket kan vara ursprunget till deras faturas, i Spanien kallad churros. Buñuelos och churros är vida spritt i portugisisk- och spansktalande länder. I engelsktalande främst doughnuts.

Friterat bröd: Flatbrödsdeg kan med fördel friteras (i 180°C), till exempel tunnbröd, vilket ger ett gott krispigt bröd. Likaså piroger. Langos är ett ungerskt vetemjölsbröd som friteras (bild ovan överst t.v.). Består smeten av potatismos benämns det Krumplis langos (se dito recept). Läs mer > Om langos.

Friterade bakverk: har gamla anor och var vanligt innan bakugnarnas tid. I Storbritannien och USA friterar man det mesta utan hämningar, till exempel kladdkaka. I USA är kan man köpa färdiga doughnuts i butik. I Sverige friteras numera fina bakverk främst till jul, om ens alls. Munkar (frityrkransar) är klassiskt (läs mer > Om munkar, churros o.d.). I Tyskland kallat Schmalzkuchen ("isterkakor") eller Spritzkuchen ("spritskakor") om degen spritsas i stället för att knådas. I Spanien spritsar man churros, vilket är friterade degstavar. Klenäter och struvor är traditionella bakverk till jul (se respektive).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07

Läs mer

Om fritering

Så friterar man

Om frityrkransar, stavar

Om klenäter

Om struvor

Film: Donuts, munkar

Film: Berlinermunkar

Film: Klenäter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj