Ost används på följande sätt.

 1. Som smörgåspålägg: Det vanligaste sättet som svensken äter ost är som smörgåspålägg. Nästan hälften av alla tillfrågade (LUI 1999) hade ost på frukostsmörgåsen varje dag, vanligtvis en mild hårdost. Hälften av alla hushåll har minst två olika ostar i kylskåpet och nio av tio hushåll har minst en (LUI 2002). Populäraste ostpålägg är Hushållsost följt av Präst, Herrgård och Grevé.
 2. I matlagningen används främst hårdostar som smakförstärkare, till exempel riven över pasta eller gratänger. I Frankrike används vanligen parmesan från Italien eller emmentaler och gruyère från Schweiz. Av mjukostarna är det främst färskost och grönmögelostar som används i matlagning. 
 3. Som maträtt: Ost som enskild maträtt hör till ovanligheterna. Förekommer mest som efterrätter som sufflé, friterade ostbitar, eller som cheesecake.
 4. Som dessert: I Sydeuropa är det vanligt att avsluta en måltid med ost, även till vardags. Då serveras en eller flera ostar tillsammans med ett gott bröd. I Sverige förekommer ostbrickor på finare middagar. Andra sätt att servera ost som efterrätt är i form av cheesecake (se recept > Cheesecakes) och som ostsufflé (se dito recept, läs mer > Så tillagas suffléer).

Pågående arbete, text ej klar.

 • Färskost används

Ost i matlagning är mycket vanlig t.ex. riven hårdost över gratänger. Men ost kan också användas på mer fantasifulla sätt, varm i en chevre chaud, på efterrätt, ugnslagad, grillad eller friterad. En friterad camembert med hjortronsylt är en klassiker. Ost kan också tillredas i en cheesecake.

1. Lagrad ost ger kraftigast smak
2. Riven ost smälter bättre än hyvlad
3. Högre fetthalt - smälter bättre
4. Rundpipig ost ger längre osttrådar än grynpipig ost
5. Fritera ost? Välj mager ost eftersom den smälter ut minst
6. Fryst ost lika bra som färsk
7. Koka inte soppor och såser med ost i. Osten kan bli grynig. Lägg i den mot slutet av tillagningen

PS: I sås och soppa bör man undvika att ost kokar, då det kan medföra att såsen/soppan blir seg.

Ost är rik på umai... s 119

 • Macaroni cheese (Heston)
 • Ostsås


  UGNSLAGAD OST

  GRILLAD OST
 • Läs mer

  Så tillagas suffléer

  Film: Heston Blumenthal - cheese

  Lägg in en kommentar.
  Antal kommentarer: 0 Visa Dölj