Tillagning grönsaker }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tillagning grönsaker }

(Portionsberäkning grönsallad)

Grönsaker är som regel båda godast och nyttigast om de äts råa. Vid all matlagning förstörs eller försvinner en hel del av nyttiga vitaminer och mineraler. För övrigt kan grönsaker kokas, stuvas, stekas, gratineras, grillas, friteras och bräseras. Läs mer under respektive tillagningssätt enligt innehållsförteckning.

Allmänna förberedelser

  • Skölj alltid grönsakerna väl, dels för att avlägsna jord och smuts, dels för att få bort eventuella ytliga kemiska ämnen. Speciellt viktigt är det att skölja grönsaker som skall ätas råa. Vissa grönsaker t.ex. purjolök kan vara lite svårare att får rena för att sand fastnar mellan bladen. Då kan man lägga ett längsgående snitt som öppnar upp för sköljning under vattenkran.
  • Ansa grönsakerna med måtta. Skär bort skadade partier och oätliga delar. Tänk på att mycket av vitaminerna sitter under ytterskalet. Tänk också på att stjälkar och blast ofta är användbara, om inte till rätten så till andra ändamål. Det sitter mycket smak i persiljestjälken och i purjolökens gröna blast.

Sallader: Förbered salladen så sent som möjligt före måltiden. Olja på sallatsblad får cellerna att kollapsa efter ett tag, sallaten blir sladdrig och soggig. Finfördela grönsaken, men undvik allför små bitar vilket kan medföra förlust av vitaminer. Sallatsblad kan med fördel rivas i mindre bitar. Pressa gärna citronsaft över salladen vilket bevarar fräschör och vitaminer. Vissa grönsaker t.ex. bönor kan med fördel blancheras/förvällas eller lättstekas i smör och sedan tillsättas i salladen.

Portionsberäkning grönsaker

  • Grön huvudrätt: 300-500 gram per portion inklusive övriga ingredienser.
  • Sallad som tillbehör: 100-250 gram ansade grönsaker per portion.

Text ej klar, fortsättning följer.

Läs mer

Om tillagning frukt och bär }

Så kokas grönsaker

Så steks och bräseras grönsaker }

Så ugnslagas grönsaker }

Så friteras grönsaker

Så grillas grönsaker }

Om matlagning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj