Odla frukt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla frukt

(Val av fruktträd)

Fruktodling handlar i huvudsak om odling av äpple, päron, plommon och körsbär. Andra mer exotiska frukter kan odlas i kruka, växthus eller i undantagsfall utomhus, men mer av kuriösaskäl än för skörden skull som brukar bli sparsam.


GENERELLT VID VAL AV FRUKTTRÄD

  • I vilken klimatzon skall trädet planteras?

    Fruktträden är mer eller mindre härdiga för att klara olika klimatzoner. På frukträden som man köper finns zonangivelse markerad och de lokal handelsträdgårdarna känner väl till vilka träd som passar bäst i området.
  • Finns andra träd i närheten för pollinering?

    Fruktsorterna behöver andra släktingar för att pollinera och bilda frukt. I tätbebyggda villaområden brukar detta inte vara något problem, men det är ändå lämpligt att fråga handelsträdgården om råd eller kontrollera med hjälp av en pollineringstabell. Ta reda på vilka träd som finns i grannområdet. 
  • Hur högt träd och när frukt?

    Ta reda på trädets storlek så att det passar in i miljön. Ett litet träd är dessutom mer lättskött och lättplockat. Sorter av god fruktkvalitet ympas ofta på andra stammar som är härdigare och mer kortväxande. Det förekommer även att fler sorter ympats på samma rotstam för att frukten skall pollinera och för fruktvariation. Passar bra om bara ett träd väljs. Tänk också på att olika trädsorter växer olika fort och bär frukt olika fort.
  • Vilka är planteringsförutsättningarna?

    Träd behöver jordutrymme och lämlig jordmån. Plantera inte där det finns underliggande berg eller där marken är för torr, för kompakt, hård eller för blöt, odränerad.
     
  • Önskas matfrukt eller frukt till sylt, mos eller saft?
    Skall frukten konsumeras på sommaren eller senare?

    Plommon och körsbär liksom vissa äppel- och päronsorter är lämpliga som sommarfrukt. Sommarfrukt är också vanligtvis bättre till sylt, mos och saft. Andra äpplen och päron mognar sent och lämpar sig bättre att förvara under längre tid. Förr var ett äpple till jul en vanlig julklapp. Höst och vinteräpplen är ofta smarikare och syrligare än sina sommarkusiner. Har man fler fruktträd bör de inte ge frukt samtidigt. Sprid ut härligheterna under säsongen.
Läs mer

Sveriges klimatzoner