Om svagdricka

Om svagdricka

(mjöd, gotlandsdricka, kalasdricka)

Svagdricka är en maltdryck med låg alkoholhalt, ca 0,8%. Det är en mörk, opastöriserad och överjäst ölliknande dryck, smaksatt med bl.a. socker, sirap och sackarin.

Smakmässigt kan den beskrivas som en blandning av lager med mörkt öl och lite sockerdricka.

Svagdricka är en gammaldags nordisk dryck som förr bryggdes flitigt i hemmen, men som idag är sällsynt förekommande och svår att hitta i butikerna. För 150 år sedan lär det ha funnits ett tusental svagdricksbryggare i Sverige. Svagdricka var populärt fram till introduktionen av det underjästa och maltigare lättölet i början av 1900-talet och som numera helt tagit över marknaden.

Av tradition förekommer svagdricka på julbordet. Dock är dessa sällan av gammaldags typ utan blekare varianter.

Mjöd är förlagan till svagdrickan och senare ölet i Sverige och en mycket populär dryck på vikingatiden och en bit in på medeltiden. Mjöd bryggdes av honung och björksav som fick jäsa i 4-6 veckor. Alkoholhalten var hög 8-12%, liksom sötman uppemot 200gram/liter. För ytterligare smak kunde man krydda med pors eller angelika.

Gotlandsdricka, eller "dricka" som det kallas av lokalbefolkningen, anses vara ännu äldre än mjödet. Det är ett öl vanligtvis bryggt på rökt malt, enris, socker, vatten och humle. En variant avsedd för festligare tillfällen kallas för kalasdricka.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj