Om tequila, mescal

Om tequila, mescal

(agavebrännvin, mixto, blanco, joven abocado, reposado, añejo, maduro)

Agavebrännvin är destillerad sprit gjort på växtsaft (pulque) från agave, en kaktusliknande liljeväxt. Den har meterhöga, taggiga blad och en ananasliknande stam.

När agaven är 8-10 år gammal skördas stammen, som kan väga uppemot 100 kilo. Stammen huggs i mindre bitar, rostas i tegelugnar eller kokas i tryckkokare, varvid stärkelse omvandlas till socker. Agavejuicen jäses varefter den destilleras till en låg alkoholhalt på cirka 50%.

Tequila får endast produceras i delstaten Jalisco, Mexiko runt staden Tequila och måste tillredas av blå agave till minst 51%. Resten brukar bestå av sockerrör eller majs. Sådan tequila kallas mixto (blandad).

Exklusiva tequilasorter görs av 100 procent blå agave. Blanco (silver) och joven abocado (gold) är olagrad tequila, medan reposado lagras minst 2 månader på ekfat, añejo minst ett år och maduro (extra añejo) minst tre år.

Mescal tillverkas av olika agavesorter främst i delstaten Oaxaca i södra Mexico. Den lagras sällan på fat. Ibland finns det en larv i spritflaskan, som enligt indianerna tog bort det onda i spriten. Mescal är ofta rökig i smaken.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj