Om genever

Om genever

(oude jenever, jonge jenever)

Genever är holländskt sädessprit (brännvin) smaksatt med enbär (namngivet av latinets juniperus = enbuske). Holländarna, som var en sjöfarande nation, upptäckte tidigt att destillerad sprit höll sig bättre än vin ute på havet och startade därför många destillerier. Det var också holländarnas investeringar i Frankrike (liksom engelsmännens), som ledde till utvecklingen av cognac.

Genever framställdes första gången 1574 av Lucas Bols destilleri i Schiedam utanför Amsterdam. Spriten görs mestadels på mältat korn, vilket ger en kraftfull smak.

Man skiljer på oude (gammal) och jonge (ung) genever. Oude genever behöver inte vara äldre, utan framställs efter äldre recept och ofta kryddsatt med en dos bränt socker. Jonge är lätt och torr i smaken, medan oude är kraftfullare, oljig och sötaktig i smaken.

Genever dricks vanligen oblandad som shots/snaps, men försök görs för att öka användningen till drinkar.

Genever är förebilden till engelskt gin.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj