Om vodka

Om vodka

Vodka är nordöstra Europas motsvarighet till brännvin tillverkat av säd eller potatis. Ursprungligen ett okryddat ryskt brännvin (voda=vatten), troligtvis känt redan på 1200-talet. Vodka har i alla tider sedan dess varit en viktig rysk exportvara. Världens mest sålda vodkamärke (Smirnoff) är dock amerikanskt.

I sak är det ingen skillnad mellan brännvin och vodka. Vodka är dock ett mer allmänt accepterat begrepp, varför även "svenskt brännvin" numera vanligtvis kallas vodka.

Vodka är ren sprit och därför lämplig att blanda med andra drycker, eller att smaksättas på olika sätt. Okryddad vodka kan vara smakneutral ("ren"), vilket finsk och svensk vodka vanligen är, eller lätt oljig och lite söt som brukligt är i Polen och Ryssland.

Vodka blev först på 1960-talet internationellt känt och då som bassprit till drinkar. I Nordeuropa från Tyskland till Ryssland dricks vodka/brännvin, ren eller kryddad, även som shots/snaps till fisk/sill, skaldjur, salt mat etc.

Smaksatt vodka

Vodka är ren sprit och därför lämplig att smaksättas på olika sätt med frukt, bär, kryddor och örter. Vodka smaksätts gärna med citrusfrukter som apelsin, mandarin, citron och grape, men även med annan frukt som persika och päron. Bär är också populärt t.ex. svarta vinbär, jordgubb, smultron, hallon lingon och blåbär. Även vanilj.

Sprit smaksatt med kraftfulla kryddor som kummin, anis och fänkål brukar vanligen kallas brännvin. Vodka har generellt mildare kryddning än brännvin. Man brukar tala om att smaksätta vodka respektive krydda brännvin.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj