Fino

Fino

(Amontillado, pale cream, Manzanilla olorosa, Manzanilla pasada, finotyp)

Fino är en ljus, lätt och torr sherry tillverkat av druv­sorten Palomino Fino och av "finotyp", dvs vinsprit har tillsats motsvarande 14-16 % och vinet har fått jäsa under bildande av flor (jästsvamp).

Finovinerna har en lätt salt smak och tydlig smak av florjästen. Förr trodde man att saltsmaken kom från havssaltet i luften, men numera vet man att det är från jästsvampen.

En fino buteljeras i genomsnitt efter 5 års lagring. Kända finosorter är t.ex. Tio Pepe, La Ina, San Patricio, Fino CB, Fino Quinta m.fl.

Amontillado är ursprungligen en äldre torr fino. Efter många års lagring dör florjästen och vinet påverkas av luften som oxiderar vinet. Finon mörknar i färg och får kraftfullare smak med tydlig karaktär av nötter.

Det finns också billig, enkel amontillado där man tillsätter söt sherry till en enkel fino. Dessa kallas ofta för pale cream och har en rätt ljus färg och intetsägande smak.

Manzanilla (manzana =äpple), är en speciell typ av sherry, som endast tillverkas runt kuststaden Sanlúcar de Barrameda nordväst om Jerez, Spanien.

Precis som fino är det ett torrt, ljust, lätt och friskt sherryvin med karaktär av flor, men har än mer sälta i smaken.

När vinet mognar dör jästlagret ut efter 6 år och man får s.k.  Manzanilla olorosa och ännu senare Manzanilla pasada.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj