Nyttigt och klimatsmart med matkorn

2010-03-01

När pasta och ris känns lite stabbigt vill jag tipsa om några goda och nyttiga alternativ, nämligen matkorn. Gjorda av vete eller havre och fyllda med fiber och tuggmotstånd är de utmärkta som tillbehör på tallriken. Fiberinnehållet ger en bättre mättnad, vilket gör att du äter en mindre mängd. Prova att använda som t ex bas i risotto tillsammans med grönsaker. Matkornen är dessutom klimatsmarta eftersom de odlas i Sverige.

Knäck nötter i jul

Valnöt

2010-12-06

Ska du knäcka nötter i jul så tycker jag att du ska välja valnötter. Den skrynkliga hjärnliknande nöten är fullpackad med vitaminer, mineraler och fettsyran ALA som är den vegetabiliska formen av omega-3. Alla sorters nötter innehåller nyttiga omättade fettsyror och nötterna kan vara torrostade eller behandlade med olja och salt. Så ät gärna nötter, men kom ihåg att de ger mycket energi så tänk på mängden!

Läs mer

Nötter, Fettsyror och omega-3, Vitaminer, Mineraler

D-vitamin behövs vintertid

2010-11-25

I frånvaro av solen är det extra viktigt att under vår mörkaste period få i sig tillräckligt med D-vitamin. Forskning visar att D-vitamin kan spela en viktig roll i vårt immunförsvar och därtill vet man att det är viktigt för bl a skelettet. D-vitamin hittar du i berikade produkter som lättmargarin och lättmjölk samt i fet fisk som lax, sill och makrill. Ägg innehåller också D-vitamin så satsa på ägg och fet fisk som pålägg någon gång i veckan.

Läs mer

D-vitamin

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj