Vilket öl skall jag välja?

Vilket öl skall jag välja?

Ölbehov 

Olika slags öl tillfredsställer olika behov. Många har sitt favoritöl som man dricker vid alla tillfällen, men det är väl värt att prova öl utifrån olika behov. Vissa sorter passar bättre som törstsläckare, andra är bäst som sällskapsöl, eller som njutningsöl osv. Till maten kan man matcha ölsmak med matsmak på liknande sätt som för vin.

Törstsläckaren
För att släcka törsten en varm sommardag finns det bättre alternativ än en standard lager. Som törstsläckare passar friska, lättare och helst syrliga öl med begränsad beska och som inte är så alkoholstarka. Man kan välja en lätt amerikansk lager, eller ännu hellre ett veteöl, inklusive de mörkare sorterna. I Tyskland och USA förstärker man gärna syrligheten i ett veteöl med en citronskiva på glaskanten. De lättare varianterna av europeisk lager kan också passa, även om dessa saknar den uppfriskande syrligheten. Ale av vete fungerar också bra som törstsläckare, liksom en rödbrun, sötsur belgisk ale av kornmalt.

Sällskapsöl

Ett sällskapsöl bör vara smakligt, inte tråkigt, lättdrucket och klara några timmars samvaro med ”polarna”. Alkoholstyrkan bör vara begränsad, liksom fylligheten. Fylliga mörka ölsorter kan ge stinn mage och gaser vid större konsumtionsmängd och är därför mindre lämpliga. De flesta ljusa lager och pilsner passar som sällskapsöl, vilket bl.a. förklarar varför just ljus lager svarar för mer än 90% av all konsumerad öl. Lättsammare ale fungerar väl som sällskapsdryck, t.ex. en altbier, en belgisk ale, eller en medelfyllig brittisk pale eller bitter ale på puben.

Öl före maten

Varma sommardagar passar sannolikt en törstsläckare före maten. Öl kan också fungera som aperitif om man väljer ett lättsammare, mer spännande öl. En välkomstdrink bör vara elegant, kanske sprudlande, uppfriskande, aptitretande, inte för alkoholstarkt och gärna något nytt. Fruktöl av olika slag rekommenderas. Den torrare typen av belgiska fruktöl passar perfekt, gärna en sponjäst, pärlande lambic med smak av körsbär (kriek), hallon (framboise), citron eller annan frukt. Fruktöl från andra länder fungerar också väl. Flaskorna är ofta elegant utformade ibland av champagnetyp med dito kork. Andra öltyper som passar före maten kan vara en besk pilsner eller klosteröl, en stark ljus (belgisk) ale eller Indian Pale Ale (IPA) och extra humlestarka ale.

Öl till maten

Ölets stora smakrikedom är ofta underskattat och få lägger ner tid på att välja öl efter matsmak. Även om öl generellt passar bättre till all slags mat än vin, så missar man de extra smakupplevelser som matchning kan ge. Till lättare rätter passar lättare ölsorter, till syrlig mat syrligare öl etc. Till sill kan en alkoholstark bock passa, till skaldjur en stout osv. Menyse är sannolikt först i världen med smakklassificering av recept för att kunna matcha drycksmak med matsmak. Öl är också ett eftersatt område vad gäller smakklassificering, varför Menyse kommer att sortera ölsorterna efter smak i stället för utifrån tillverkningsmetod. Med dessa åtgärder är det möjligt att matcha ölsmak med matsmak. För mer information besök respektive receptområde i Dryckesguiden.

Öl efter maten

Öl kan faktiskt passa ihop med kaffet efter maten, eller vara ett alternativ till cognacen eller groggen. Till kaffet, då gärna ihop med en chokladbit, kan en mörk chocolate stout passa. Som eftersläckare i stället för konjak, calvados eller whisky kan en alkoholstarkt, karaktärsfullt, maltig mörk öl passa, t.ex. en kloster, eller en old ale. För den ölberoende passar på kvällskvisten ett mörkt, alkoholstark öl tillsammans med en god bok eller sen TV-film.

Öl som mellanmål

Många öl är kraftfulla, mäktiga och mättande och fungerar snarare som ”mellanmål” än som törstsläckare eller som dryck till mat. Fylliga, mörka öl kan som regel räknas till denna grupp av öl, som bäst avnjutes enskilt och inte i stora mängder i taget.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj