mjukt, smakrikt, kryddigt och sött rödvin

Smakindelning rött vin ¤

(rödvin, röda viner)

Rött vin framställts av blå druvor med skal. Man kan inte producera rött vin av gröna druvor. All färg i ett rött vin kommer från de blå druvskalen och det finns olika metoder att få ut så mycket färg och smakämnen som möjligt. En annan skillnad mellan rött och vitt vin är tidpunkten för pressning. Vid rödvinstillverkning pressas druvorna efter jäsningen. Det motsatta gäller vita viner. Röda viner delas in efter smak och intensitet - mjuka, smakrika, kryddiga och söta. För recept med rödvin, klicka på texten till höger om bilden.

MJUKA RÖDA VINER

Mjuka röda viner (Systembolaget: Mjuka & bäriga) är vanligtvis lätt syrliga, milda rödviner. Beskrivs ibland som lätta, fruktiga/bäriga. Typiskt för dessa viner är toner av röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär och lingon.

Passar till lättare rätter av kyckling och fläskkött. De friskare (syrligare) vinerna passar även till stekt eller grillad fisk.


SMAKRIKA RÖDA VINER

Smakrika röda viner (Systembolaget: Fruktiga & smakrika) har ofta tydlig fruktighet, frisk eller balanserad syra och intensiv smak. De kan även ha tydliga toner av fatlagring och/eller mognad. Dessa viner har många gånger toner av svarta vinbär, björnbär, blåbär, körsbär, vildhallon, tryffel, vanilj och emellanåt örtiga dofter som mynta.

Passar till stekt eller grillat kött, gärna av nöt eller lamm.


KRYDDIGA RÖDA VINER

Kryddiga röda viner (Systembolaget: Kryddiga & mustiga, samt Strama och nyanserade) har som regel tydlig fruktsyra och är vanligtvis sträva (beska, tanninrika), samt är fylliga med kryddiga toner. De är som regel fatlagrade och vinner ofta på att lagras ytterligare efter tappning på flaska. Vinerna har oftast stor doft- och smakrikedom. Här hittar man toner av mörka bär, torkade frukter, vanilj, mörk choklad, rostat kaffe, kryddor till exempel peppar, samt örtiga inslag. Systembolaget skiljer ut de "strama & nyanserade" från de kryddiga. Kunskapskokboken gör inte detta då vi anser att begrepp som mustiga, strama och nyanserade är för diffusa begrepp för gruppering av vin. Ett stramt rött vin kan också bli mjukt av lagring.

Passar till smakrika rätter av lamm, nöt eller fläsk, gärna med svamp och mycket örter. De fylligare och strävare vinerna passar även till rätter av vilt.SÖTA RÖDA VINER

Söta röda viner (Systembolaget: Röda söta) finns i olika typer med tydliga karaktärsskillnader. Det är vanligt att de röda druvorna torkas, så att musten blir koncentrerad och söt. En annan variant är att avbryta jäsningen för att behålla en naturlig restsötma. Förekommer dock sällsynt. De viner vars druvor torkats, kan ha tydliga toner av russin, torkade plommon eller aprikoser, samt av läder och rostade nötter. I de fall jäsningen har avbrutits får vinet en yngre karaktär med toner av färska sötmogna bär, exempelvis blåbär eller tranbär. 

Passar till lagrade ostar, frukt- och nöttårtor, glass och bärkompotter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11

Läs mer

Tannin

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj