Ekologiskt vin

Ekologiskt vin

(ekologiskt starkvin, ekologiskt odlat vin)

Ekologiskt odlat vin innebär att druvorna odlats på ett ekologiskt sätt, dvs. odlingen har skett utan kemiska tillsatser och bekämpningsmedel, samt utan konstgödsel. Det säger inget om livsmedels­tillsatser i vinet.

Det fanns 2008 över 200 ekologiskt odlade viner att köpa på Systembolaget, varav 3/4-del tillhör beställningssortimentet. Ekologiskt odlat starkvin förekommer, dock i väldigt liten omfattning (3 st 2008 på Systembolaget). Inga alkoholfria ekologiska drycker fanns på Systembolaget 2008. 

Märkligt nog är det flera producenter som inte anger att de odlar vinet ekologiskt. Förklaringen är att många tror att det kan skada försäljningen. Detta är troligtvis ett övergående problem i takt med ett allt större miljövetande.

Livsmedelstillsatser i vin
Ekologiskt odlat vin säger ingenting om tillsatser som tillförts under tillverkningsprosessen. Det finns inte någon laglig skyldighet ur konsumentsynpunkt att, som för matvaror, ange detta för alkoholhaltiga drycker.

Vin är generellt sett naturprodukter och tillsatser är sällsynt. Dock innehåller allt vin svavel. Svavel (sulfit) bildas naturligt i vin under jäsning, men tillförs också vid tillverkning (t.ex. E220 Svaveldioxid). Detta för att vinet inte skall oxidera och mörkna i kontakt med syre, för att det är bakteriedödande och för att det avbryter vinets jäsning.

Vin klaras också (görs klarare) på olika sätt t.ex. med äggvita, gelatin eller det vulkaniska mineralet E558 Bentonit. Dessa ämnen avlägsnas sedan och finns inte med i den färdiga produkten.

Läs mer

Om tillsatser i dryck

Vinallergi

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj