Chenin blanc

Chenin blanc

(grön druva)

Chenin blanc är en grön druva avsedd för vinframställning. Druvans ursprung kan spåras till Anjou i Loiredalen, Frankrike till omkring år 845 e.Kr. Namnet fick den någon gång på 1400-talet efter berget Mont-Chenin. Druvan har dock flera namn t.ex. Steen i Sydafrika.

Det är en druva med god syrahalt, tunt skal och högt naturligt sockerinnehåll, vilket gör den lämplig för mousserande eller söta vita viner som åldras med behag. Man gör också en del torra vita viner av druvan.

Kända klassiska viner från Loire med denna druva är t.ex. Vouvray, Chateau du Layon, och Savennières.

Druvan odlas naturligtvis flitigt i Loiredalen, men också i Kalifornien, Sydafrika m.fl. platser.

Åsa W Karlsson, sommelier:

På viner från Loiredalen står sällan druvsorten utsatt på etiketten utan endast ursprung. När dessa viner är som bäst blir de intensiva, koncentrerade, samt doftar av mogna söta persikor, honung, bivax och mandel. De tillskrivs också attributet "våt ylle", men låt er inte avskräckas! Lägg till enorm smakrikedom samt en läskande, balanserad syra och upplevelsen är total.

Viner från det som kallas nya världen inkluderar Sydafrika och här är det mer regel än undantag att druvsorten står utsatt på etiketten. Viner på chenin blanc härifrån får oftast mer tropiska toner och kan ibland vara ordentligt ekade vilket ger rostade karaktärer.

De torra är användbara matviner, gärna till fisk och skaldjur med syra i anrättningen. De söta varianterna är underbara till friska desserter med t.ex. äpple och nötter.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj