Druvsorter till vin

Druvsorter till vin

Vindruvor används till vin eller som matfrukt. Druvor avsedda för vinproduktion är knappt ätbara som färskvara och bordsdruvor fungerar inte till vin.

Druvsorter avsedda för vinframställning delas in i gröna och blå druvor. Färgen kan dock variera ganska mycket. De "gröna" från ljust grönt till bärnsten och gult. De "blå" alltifrån blåsvarta till röda.

Det lär finnas runt 8000 olika druvsorter, varav cirka 1000 odlas för vinproduktion, men endast ett 50-tal i större skala. Altteftersom beskrivs dessa av Menyse. Släktskapen mellan sorterna är komplicerat och druvsorterna har ofta flera olika namn.

Gröna druvor används huvudsakligen för att framställa vita viner. Man kan dock göra vitt vin av blå druvor om inte skalen tas med i tillverkningen, för färgen sitter som regel i skalet, men inte alltid.

Blå druvor används för att tillverka rött vin. Det går inte att använda gröna druvor, för det är färgämnet i skalet (antocyaner) som ger vinet dess färg.

Egenskaper
Druvsorterna i ett vin är den mest avgörande faktorn för vinets smak. Jordmån, rotstock och klimat har sin betydelse, men det är rankans egenskaper som spelar störst roll.

Ju mindre frukt, desto mer koncentrerad smak. Skalet innehåller de flesta aromämnena och tjocka skal ger mer färg och aromatiskt vin.

Ett tunt skal är lätt angripbart för ädelröta, vilket innbär att ett vin av t.ex. Sémillondruvan ger ett av världens bästa söta viner. Utan ädelröta blir vinet ganska neutralt.

Druvans sockerhalt avgör alkoholhalten och om naturlig sötma är möjlig. Sötma tillsammans med syra, tannin och alkoholhalt avgör vinets "balans".

Läs mer

Vindruvor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj