Vete-Katten, Stockholm

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vete-Katten, Stockholm

(vetekatten)

Bageri & konditori, Kungsgatan 55, Stockholm.
Tel: 08-20 84 05
Mästerkonditor: Johan Sandelin

"Ett klassiskt bageri där allt görs från grunden och som under årtionden (grundat 1928) legat i täten bland alla Sveriges konditorier" enligt Sveriges Bästa Bord, som gett Vete-Katten utmärkelsen "Konditori med Guldkant".

Historia: Vete–Katten grundades 1928 av en särdeles driven dam vid namn Ester Nordhammar, som knappt satt sin fot i ett bageri. Hon hade en idé om att starta ett enkelt konditori, “inrett som ett prästhem”, som någon sa, med bakverk, bröd och bullar av högsta kvalitet. Det sägs att namnet kom till efter att Ester fått frågan om vad stället skulle heta, och då svarat “Ja, det vete katten”. Hon slog sig ihop med en kompanjon, Anna Skog, och det var hon som till en början ansvarade för produktionen. En annan idé som Ester hade var att  enbart anställa unga kvinnor till verksamheten, vilket hon levde hon upp till fram till sin död 1961. Då fick enligt testamentet två anställda ta över.

Johan Sandelin: Sedan 2012 drivs Vete-Katten av mästerkonditor Johan Sandelin. Från början utbildad till kock, men började praktisera på ett franskt konditori, och blev där konditor 1994–97. Därefter flyttade han över till Vete-Katten och blev dess produktionschef 2009. Johan har vunnit flera utmärkelser för sina konster. Han blev Årets Konditor 2002, valdes in i Kocklandslaget 2010 och lagledare för Konditorlandslaget 2013–2015. 2014 hann laget med att både komma trea i Konditor-EM och att vinna Nordiska Mästerskapen. Johan är god vän med en annan mästerkonditor Mattias Ljungberg på klassiska Tössebageriet i Stockolm (se dito). Tillsammans kallar de sig ibland för "Sockerpojkarna" (se film via länk nedan).

Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06
Läs mer

Tössebageriet, Stockholm

Hemsida Vete-Katten

Film: Sockerpojkarna tillreder fin chokladnougat