Riskakor

Fotograf/bild: Nosalty

Riskakor

(mochi, mochiko, kagami mochi)

Engelsk översättning rice cake

Riskakor som vi är bekanta med i Sverige är puffat ris, ett luftigt snacksliknande bröd tillverkat av råris (risflingar, rismjöl), smaksatta på allehanda sätt. Säljs i handeln i form av platta runda mindre kakor.

Hälsa: Ris och risprodukter kan innehålla arsenik i små mängder. Ge därför inte spädbarn (< 1 år) riskakor och risdrycker och helst inte heller annan rismat. Källa: Livsmedelsverket.

Japanska riskakor (jap. mochi = "elastik") är något annat än de riskakor vi i Sverige är vana vid. Det är bullar liknande kroppkakor tillagade av rundkornigt klibbigt ris (mochigome) med eller utan fyllning (bild t.h. ovan). Riset krossas/mosas till pulver (= mochiko, finns färdig att köpa). Rispulvret blandas med vätska till deg/smet och smaksättare som socker, soja eller dylikt. Knådning och bankning ger ökad seghet. De formas till fyrkanter, trekanter eller bullar. Bullarna kan fyllas på allehanda sätt, även med glass. Tillagningssätten varierar, de kan kokas, stekas, grillas, eller friteras (se filmer via länk nedan).


SÅ ANVÄNDS RISKAKOR

"Svenska" riskakor äts som snacks, mellanmål eller som tilltugg till mat, som de är eller med något pålägg. Tänk på att inte ge dem till spädbarn.

Monchi äts som ensamrätt, som tillbehör till mat, som efterrätt eller snacks. Mochi äts året runt i Japan, men framför allt av tradition vid det japanska nyåret (kagami mochi = spegel monchi). I Kina är monchis motsvarighet máshǔ också en traditionell dessert.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Om ris

Film: Sweet Mochi

Film: Ice Cream Mochi

Film: Proffset formar mochi

Film: Mochi som måltid

Film: Traditionell mochi

Film: Kagami mochi