
Om likör
Likörer är spritvärldens karameller, dvs mycket söta alkoholhaltiga drycker med sprit, whiskey, brandy eller rom som bas, vanligen med alkoholhalt 15-45%, men upp till 60% förekommer. De kan smaka i princip hur och av vad som helst, det gemensamma draget är sötman.
För att få kallas likör inom EU måste drycken innehålla minst 100 gram socker per liter sprit. Till spriten får smakgivare såsom frukter, bär, grädde, örter, kryddor etc tillsättas.
Enkla likörer framställs genom blandning av sprit, socker och essenser (smakämnen). Fina likörer framställs genom extrahering av smakämnen från frukter, bär, kryddor, örter, bark, rötter, blommor, eteriska oljor etc. i sprit, varefter spriten destilleras. Därefter sötas spriten, späds med vatten och smaksätts på nytt med smaker som gått förlorat i destilleringen.
De första likörerna tillverkades som medicin i klostren.
Först att beskriva likörtillverkning var den katalanske fysikern och kemisten Arnáu de Vilanova född 1240.
De flesta likörrecepten är hemliga och härstammar från munkkloster. Många likörer lagras på ekfat.
Likör används som söt avec till kaffet, som smaksättare av mat, såser m.m. och som ingrediens i drinkrecept.
Indelning av likörer görs utifrån den vara som dominerar dryckens smak. Ibland är det svårt att särskilja en specifik smak. Smakvariationen är mycket stor.
- Fruktlikörer
Apelsin-, mandarin- och citruslikörer
Aprikos- och persikolikörer
Bananlikörer
Exotiska fruktlikörer
Melonlikörer
Päron- och äppellikörer - Bärlikörer
Jordgubbs-, hallon- och björnbärslikörer
Blåbärslikörer
Hjortronlikörer
Körsbärslikörer
Svart vinbärslikörer - Krydd- och örtlikörer
Anislikörer
Mintlikörer
Vaniljlikörer
Allmänt kryddga likörer - Kaffe-, kakao- och nötlikörer
Kaffe-, mokkalikörer
Kakao-, chokladlikörer
Nöt- och mandellikörer - Övriga likörer
Gräddlikörer
Ägglikörer
Punch och arrak