Hårdtorkat snackskött

Hårdtorkat snackskött

(beef jerky, jerk, pemmikan, biltong, bak kwa, kuivalihaa, borts, charqui, sukuti )

Engelsk översättning hard-dried beef USA: beef jerky (1), South Africa: biltong (2), Andean alpaca: charqui, Finland reindeer: kuivalihaa, Nepal: sukuti, Mongols: borts, China minced meat: bak kwa (3), Poland kabanos sausage (4)

Fransk översättning viande séché dur USA: jerky (1), Afrique du Sud: biltong (2), Andes alpaga: charqui, Finlande renne: kuivalihaa, Népal: sukuti, Mongols: borts, Chine viande hachée: bak kwa (3), Pologne kabanos saucisse (4)

Italiensk översättning manzo essiccato USA: beef jerky (1), Sudafrica: biltong (2), Andino alpaca: charqui, Finlandia renna: kuivalihaa, Nepal: sukuti, Mongoli: borts, Cina carne macinata: bak kwa (3), Polonia salsiccia kabanos (4)

Tysk översättning hart getrocknetes Rindfleisch USA: Beef Jerky (1), Südafrika: Biltong (2), Anden alpaka: Charqui, Finnland Rentiere: Kuivalihaa, Nepal: Sukuti, Mongolen: Borts, China Hackfleisch: Bak Kwa (3), Polen Kabanos Wurst (4)

Spansk översättning carne vacuno seca dura USA: jerky (1), Sudáfrica: biltong (2), Andina alpaca: charqui, Finlandia reno: kuivalihaa, Nepal: sukuti, Mongoles: borts, China carne picada: bak kwa (3), Polonia: salchicha kabanos(4)

Hårdtorkat kött var förr ett sätt att bevara kött efter slakt inför framtida behov. Numera som snabbmat eller som tilltugg till drinken eller på annat sätt. Förekommer i de flesta länder. I Amerika har man Beef Jerky, I Sydafrika Biltong, i Kina Bak Kwa och i Sverige "korvsticks" (se nedan). Torkat kött är vanligt förekommande hos nomader till exempel mongolerna av häst- och kokött kallat Borts, eller hos bergsbefolkning bland annat i Anderna av alpaca- eller lamakött benämnt Charqui. Nepal har Sukuti som är saltat soltorkat eller torkat över eld. I sådana länder brukar köttet mjukas upp i lite kokande vatten eller ingå i en gryta. Läs mer > Så torkas kött, torkat kött.

  • Beef Jerky (bild 1 ovan) är skivat, torkat, kryddat och hårdtuggat nötkött i små bitar som främst förekommer i Amerika. Ursprungligen en konserveringsmetod av starkt kryddat kött som får torka i svag värme under lång tid. I Västindien benämnd jerk och av nordamerikanska indianer kallad pemmikan. Denna konserveringsmetod användes av nybyggarna i USA på 1800-talet på sina långa resor västerut. Det torkade köttet kokades över lägerelden med litet vatten och mjöl eller majsmjöl till en tjock soppa eller gryta.
  • Biltong (bild 2) är sydafrikanskt hårdtorkat kött av nöt, vilt eller annat. Förekommer numera även mjuktorkat. Namnet är afrikaanskt där bil = skinka, tong = tunga. Se film via länk nedan.
  • Bak Kwa (bild 3) är kinesiskt sötsalt torkad köttfärs. Kan vara av gris-, nöt-, eller fårkött. Smaksätts med soja, socker och andra kryddor. Torkas traditionellt i 50-60°C tills vattenhalten är 60-70%. Tillagas numera i het ugn till en halvhård variant. Äts som sötsak till te. Se film via länk nedan.
  • Kuivalihaa är finskt torkat renkött. Se film via länk nedan.
  • Korvsticks är den svenska varianten av hårdtorkat kött (läs mer > Ölkorv, korvsticks). En variant är den hårdtorkade polska kabanossen (bild 4). Förr brukade soldatryttarna och fotfolket hänga "kablarna" runt halsen för att användas som snabbmat i fält.

SÅ ANVÄNDS HÅRDTORKAT KÖTT

Hårdtorkad kött anses numera passa som "fritidssnacks", det vill säga till ölen på puben eller i segelbåten, som energitillskott på fjällvandring och liknande, men knappast till findrinken.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

Läs mer

Så torkas kött, torkat kött

Ölkorv, korvsticks

Film: How To Make Beef Jerky

Film: Kinesisk Bak Kwa - original

Film: Sydafrikansk Biltong

Film: Hemlagad kuivalihaa