Diskmedel består av kemiska medel, ofta kraftfulla sådana som förorenar våra vatten och på annat sätt är skadligt för miljön. Använd därför miljömärkta produkter (Bra Miljöval eller Svanmärkt).

Maskindisk: är betydligt sämre än handdiskning för miljön. Starkare kemiska medel, mer energikrävande och större vattenförbrukning. Maskindiskning är motiverat för stora hushåll, men välj inte de "bästa" medlen som utlovas av leverantörer. Fördiska hårt smutsad disk som kastruller och ugnsformar, leverantörslöftena är som regel överdrivna.

Handdisk: En- och tvåpersonershushåll bör handdiska. Kockskolan handdiskar miljömärkt, vårt behov av diskning motsvarar ett tvåpersonershushåll. Det viktigaste för att få ren disk är hett vatten. Då räcker en liten mängd diskmedel. Den största producenten av handdiskmedel (ej miljömärkt), påstår att deras diskmedel är dubbelt så effektivt som näst bästa diskmedel. Vi på Kockskolan upplever inte detta, däremot uppfattar vi att deras diskmedel lämnar kvar en tunn film på porslinet vilket vi  tror är diskmedel. Vi vill dock påpeka att detta är vårt intryck, några vetenskapliga studier har vi inte gjort. Vi känner inte heller till om någon annat gjort det.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-10

Läs mer

Testfakta om diskmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj