Latin: lac, laktos

Engelsk översättning allergic to milk protein

Fransk översättning allergique aux protéine du lait

Italiensk översättning allergia alle proteine del latte

Tysk översättning allergisch gegen Milchprotein

Spansk översättning alérgico a la proteína láctea

Laktosintolerans betyder att man inte kan bryta ner mjölksockret i tarmen. Normalt sönderdelas laktos i tunntarmen av enzymet laktas till glukos och galaktos som kan absorberas av kroppen. Laktosintoleranta saknar detta enzym. Laktosintolerans skall inte förväxlas med mjölkproteinallergi (se dito).

  • Förekomst i varor: Laktos (mjölksocker) förekommer i mjölk och mjölkprodukter från däggdjur. Komjölk innehåller 3-5 % och humanmjölk 4-8 %. Messmör/mesost och kondenserad mjölk är extremt laktosrika. Smör och ost har ringa laktosinnehåll. Det finns låglaktoshaltig mjölk, fil, grädde m.m. att köpa i handeln. Laktosfria produkter har sötare smak än sina motsvarigheter, vilket beror på att laktosen omvandlats till de sötare sockerarterna glukos och galaktos.
  • Förekomst bland individ: Omkring 3% av Sveriges befolkning är laktosintolleranta. Laktasbrist kan vara medfödd, vilket dock är ovanligt. Vanligast är minskad laktasaktivitet med stigande ålder. I Sverige är några få procent av befolkningen utsatta för detta, men i stora delar av välden kan en majoritet av den äldre befolkningen lida av symtomen. Laktosbrist kan också uppkomma vid tillfälliga skador på tunntarmen t.ex. vid maginfluensa.
  • Symptom: Diarré, gasbildningar och smärtor. Bristen på det nedbrytande enzymet gör att laktosen fortsätter ner till tjocktarmen där den binder vatten och förjäser vilket kan orsaka gaser och tarmproblem.
  • Åtgärd: Boten är att undvika laktos i kosten. Vissa behöver helt laktosfri kost, men de flesta tål små mängder laktos som t.ex. finns i smör och hårdost. Det finns låglaktosprodukter som kan användas av många med intolleransproblem, men inte av alla.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Sockerarter, sackarider

Mjölkproteinallergi

Laktosfri mjölk

Laktosfria gräddprodukter

Låglaktosfil

Låglaktosyoghurt

Celiakiförbundet

Allergimat