Fjällripa

Fotograf/bild: Marcus Varesvuo

Ripor }

(dalripa , fjällripa, vitstjärtad ripa, snöripa)

Latin: Lagopus

Engelsk översättning grouse, ptarmigan

Fransk översättning lagopède, perdrix des neiges

Italiensk översättning pernice bianca

Tysk översättning Schnehuhn

Spansk översättning perdiz blanca

Ripor är ett släkte i familj skogshön, med tre arter på norra halvklotet, dalripa, fjällripa och vitstjärtad ripa. Snöripa är ett i matsammanhang använt namn på både dalripa och fjällripa.

Ripor är 3–4 dm långa och väger 4-7 hg. De har rödbrun- eller gråbrunspräcklig fjäderdräkt. Vintertid får de vit skyddsdräkt. Fötterna är fjäderklädda, skyddar mot kyla.

Förekomst: Ripor lever på öppen mark i lågalpina fjällskogar, på tundra och hedar. Ripor häckar i nordliga Nordamerika och nordliga Europa. I Sverige i fjäll­områdena. Ripor är stannfåglar.

Jaktsäsong SE: Begränsat och varierande i de olika landskap från aug-mars. Förr var ripjakt viktigt vintertid i de nordliga landskapen för överlevnad och man såg med oblida ögon på jaktsällskap som kom söderifrån.

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.

Ripa (500-600 g = 2-3 portioner) 45-60 min.


BRÄSERA, UGNSLAGA RIPA

Mörkt kött, utpräglad viltsmak.
1 ripa = en portion.
Måste hängas några dagar.
Tillagas i gryta eller i ugn 180°C.
Fågeln bör späckas.

Råvikt

Råvikt

Köttvikt

Bröst

Tillagning

gram

urtagen

tillagad

tillagad

hel min

550 g

350 g

150 g

60 g

40-60

Bröst cirka halva tillagningstiden.

Läs mer

Sv. Jägareförbundet

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Ripor }

Det finns 1 recept med Ripor }