Orre, orrtupp (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤

Orre }

(orrar 1. Orre 2. Kaukasisk orre, orrtupp, orrhane, orrhöna)

Latin: Lyrurus 1. Lyrurus tetrix (Tetrao tetrix) 2. Lyrurus mlokosiewiczi (Tetrao mlokosiewiczi)

Engelsk översättning black grouse 1. Eurasian black grouse 2. Caucasian black grouse

Fransk översättning coq des boulelux, petit coq de bruyère 1. Tétras lyre 2. Tétras du Caucase

Italiensk översättning fagiani di monte, galli forcello 1. Fagiano di monte 2. fagiano di monte del Caucaso

Tysk översättning Birkhühner 1. Birkhuhn 2. Kaukasus-Birkhuhn

Spansk översättning gallo lira, grigallo 1. Gallo lira común 2. Gallo lira caucasiano, Erogallo caucasio

Orrar (Lyrurus) är biologiskt ett släkte i familj Fasanfåglar med två levande arter, Orre och Kaukasisk orre. Orrar är mycket nära släkt med Tjädrar och var ett tag klassade tillhörande samma släkte (Tetrao), men är åter två släkten för att kunna skilja dem åt. På jägarspråk kallat skogsfåglar eller skogshöns (läs mer > Om skogsfågel). De är alla storväxta fåglar, orrar något mindre än tjädrar. De är stannfåglar, flyttar inte på vintern. De har utpräglad parningslek. På våren samlas de i gryningen för kollektivt spel på öppna platser, på samma ställen år efter år. Hanarna ger ifrån sig mjukt rullande kutter, som hörs på långt håll (se film via länk nedan > Orrspel). Honorna tar ensamma hand om ägg och ungar.

Förekomst: Orrar häckar i det Euro-asiatiska barrbältet från Storbritannien, Norden och Alperna till Balkan, Ryssland, norra Kina och Nordkorea. Orre klassas i underarter beroende på geografisk förekomst. I Norden, Alperna och österut till Sibirien benämnd Lyrurus tetrix tetrix. Orre förekommer i hela Sverige utom på Öland, men främst i Norrland. De häckar i björk och barrskog, på hedar och mossar, ej i jordbruksbygder eller på kalfjäll.  

  • Orre (Lyrurus tetrix, Tetrao tetrix): Tuppen även kallad orrhane är runt halvmetern lång och väger vanligen 1,1-1,25 kilo, men kan väga upp till 2,3 kilo. Hönan är något mindre, 40-45 centimeter lång och vikt 0,75-1,1 kilo. Hanen är blåsvart med vita vingband och dito stjärtfjädrar (lyran) samt röda ögonbryn. Hönan är spräckligt grå och rostgul.   
  • Kaukasisk orre Lyrurus mlokosiewiczi, Tetrao mlokosiewiczi) liknar orre men hanen saknar vingband, stjärten är längre och lyran är svart. Hönan är gråare än sin släkting och har längre stjärt. Hanen är stum, inget spelläte. Den lever enbart i bergstrakter i Kaukasus särskilt i Georgien men också i angränsande länder. 

Jaktsäsong SE: Vanligen 25 aug - 15 nov, men med lokal variation. Orre jagas med stående fågelhund,  trädskällare, klappjakt och vintertid med toppskytte.

  • Köttkvalité: Mörkt fint kött. Ungfåglar är möra.
  • Smak: Tydlig viltsmak.
  • Alternativ vara: Tjäder eller annan skogsfågel.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande. Fråga hos fågelspecialist.
  • Jämförpris: Mycket dyrt.
  • Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon veckaVIKT OCH PORTIONSVIKT

En orre väger hel 0,75 upp till 2 kilo. Tuppen väger mer än hönan. Cirka hälften är ätbart.

Kunskapskokboken 2022

PortionsviktEn orre ger 2-4 portioner ätbar vikt à 140 gram.


SÅ ANVÄNDS ORRE

Nyskjuten eller slaktad orre skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck).

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02

Läs mer

Om skogsfågel ¤

Film: Orrspel

Recept med Orre }

Det finns 1 recept med Orre }