Latin: Bonasa bonasia

Engelsk översättning hazel grouse

Fransk översättning gélinotte, poularde sauvage

Italiensk översättning francolino

Tysk översättning Haselhuhn

Spansk översättning ortega

Järpe är en art i familj skogshöns. Det är en 3-4 dm lång fågel vägandes 300 - 500 gram. Klädedräkten är gråbrun med mörk tvärbandning. Den grå stjärten har ett brett, svart band längs bakkanten. Halsen är hos hanen svart, hos honan brun, omgivet av vitt. Kort hjässtofs.

Förekomst: I nordliga Europa och Asien, samt i Central-europas bergsområden. Förekommer i hela Sverige utom i de allra nordligaste delarna. De lever i täta granskogar. Järpe är en stannfågel.

Jaktsäsong SE: Vanligen 25 augusti - 15 november, men med lokal variation och fredad i sydligaste Sverige.  Nittio procent av beskattningen sker i norra Sverige, där det finns en stark tradition att jaga denna fågel. Vid jakt lockas järpen fram med en pipa, som härmar fågelns revirsång. Det är lättare att locka fram hanar, vilket är en fördel eftersom det finns fler hanar än honor.

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.

Järpe (400-500 g = 2 portioner) 30-45 min.


BRÄSERA, UGNSLAGA JÄRPE

Mörkt kött, utpräglad viltsmak.
1 järpe= en portion.
Färsk fågel hängs några dagar.
Tillagas i gryta eller i ugn 180°C.
Fågeln bör späckas.

Råvikt

Råvikt

Köttvikt

Bröst

Tillagning

gram

urtagen

tillagad

tillagad

hel min

450 g

300 g

130 g

50 g

30-50

Bröst cirka halva tillagningstiden.

Läs mer

Om järpar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj