Fasan, tupp (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤

Fasaner }

(ringfasan, jaktfasan)

Latin: Phasianus colchicus

Engelsk översättning pheasant

Fransk översättning faisan

Italiensk översättning fagiano

Tysk översättning Fasan

Spansk översättning faisán

Fasaner är en grupp storvuxna arter i familj fälthöns, omfattande 40-talet arter inkl. undergruppen påfåglar. De lever naturligt endast i Asien, de flesta i skogar och många i bergstrakter. De är skygga och svåra att få se.

Fasan är en art inom grupp fasaser. Hanen blir 8-9 dm lång och honan 6 dm. Vikt 0,5-2 kg. Båda har lång, spetsig stjärt. Tuppen är kopparbrun med grönsvart hals och huvud, ett rött parti på kinden och oftast vit halsring. Hönan är blekbrun med mörka fläckar. 

Förekomst: Fasan är den i världen mest spridda av fasanerna. Den kommer ursprungligen från sydvästra Asien, men har planterats in i bl.a. Europa och Nord-amerika för att jagas. I Sverige förekommer den på 1900-talet i öppen skog och odlingsbygd.

Jaktsäsong SE: 1 oktober - 31 januari.

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.

Fasan (0,8-1,2 kg = 3-4 portioner) 40-60 min.
Fasantupp väger vanligen mer = 60-75 min.


BRÄSERA, UGNSLAGA Fasan

Mörkt kött, tydlig viltsmak.
1 fasan= 2 rikliga portioner.
Färsk fågel hängs några dagar.
Tillagas i gryta eller i ugn 180°C.
Fågeln bör späckas.

Råvikt

Råvikt

Köttvikt

Bröst

Tillagning

höna

urtagen

tillagad

tillagad

hel min

1000 g

600 g

400 g

160 g

40-60

Tillagningstid tupp 50-75 minuter.
Bröst cirka halva tillagningstiden.

Läs mer

Sv. Jägareförbundet

Film: Fasan

Film: Deep-Fried Pheasant Breast

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj