Grupper inom
Mättnadskänsla:

Matslag

Matslag även kallat fettkoma är ett obehagligt tillstånd när man ätit alldeles för mycket. Här redovisat som beskrivning valda utdrag ur boken "Om konsten att äta och dricka" Bonniers förlag 2006 av Håkan Larsson, känd mat- och vinjournalist och bland annat tidigare chefredaktör för tidningen Allt om Mat. En lättläst och roande bok.

"Att uppnå matslag är inte lätt - det kräver att du äter långt efter att du är mätt, långt efter att kroppen signalerat att nu är det nog. ... Matslag uppstår när allt tillgängligt utrymme i magsäck och övrig matsmältningsapparat är fullt till bristningsgränsen. Allt blod som normalt sysselsätter sig med att hålla hjärna, hjärta och andra viktiga kroppsfunktioner i gång strömmar ner i buken, för att om möjligt ta hand om näringsöverskottet".

"Hur det känns? Som att man skall dö. Det överfyllda mellangärdet pressar upp mot lungor och hjärta, det blir svårt att få luft, hjärtat rusar okontrollerat och det inneboende gastrycket ger en volym som skulle få Michelingubben att verka magerlagd. Man svettas, det smärtar, ångesten rider en."

Vad åt Håkan den gången han fick matslag i glada vänner lag på den italienska krogen Caina i Stockholm?

 "Således följdes antipastatallriken - med skinka, salami, marinerat grönt och så vidare - av en pastarätt i full skala. I väntan på maten hade vi dessutom tömt brödkorgen, hungriga som vi var. Bröd tilltugg och en stadig portion mäktig hemgjord pasta med gräddig sås. Här borde vi slutat. Men varmrätten var ju redan beställd och anlände i triumf: osso buco, en halv kalvlägg typ, i mustig sås, med både potatis och smörsvängd spenat i släptåg. … Ändå - på grund av dåligt omdöme, av övermod, för att imponera, vad vet jag? - åt jag vidare. Inte bara kalvläggen, utan också den rinnande gorgonzolan som därpå landade framför mig. Det svartnade för ögonen".

Hur det gick sedan får ni läsa om i boken, men Håkan konstaterar: "Kan man då vara glad åt att ha upplevt och överlevt ett matslag? Jo, på sätt och vis. Det medför i alla fall en viktig insikt: man vill aldrig dit igen."

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj