Om chokladdryck
(Pucko, drickfärdig choklad)
Choklad till dryck användes av Aztekernas (gammalt indianfolk i Mexiko) på 1300-talet. Chokladdrycken dracks kall, utspett med vin och smaksatt med chilipeppar (läs mer > Chokladhistoria). Kakao fördes till Europa i början av 1500-talet av dess upptäckare spanjoren Cortez. I Spanien serverades drycken varm, sötad och utan chilipeppar. På 1600-talet spreds kakaon vidare i Europa och chokladhus (chocolate houses) blev populära. Det var engelsmännen som tillförde mjölk i stället för vatten eller vin och den avnjöts då efter middagsmålet. Spanjorerna är sedan länge de största chokladdrickarna i Europa.
Pucko (varumärke) är en klassisk chokladdryck. Den lanserades av Arla 1954. Pucko tillverkas av standardmjölk, socker, kakao och kolaarom.
SÅ ANVÄNDS KAKAOPULVER I DRYCK
Det finns osötad och sötad kakaopulver (drickfärdig choklad) i handeln som används till chokladdryck. Sötat pulver innehåller kakaopulver, socker och andra smakämnen (kola/vanilj) och blandas med varm eller kall mjölk, alternativt vatten. Nedan två recept med osötad kakaopulver från Fazer.
Normal drickchoklad
2 tsk (5g) kakao
2 tsk (10g) socker
Stor kopp (2dl)
Rör ut med lite mjölk eller grädde.
Fyll på med kall eller varm mjölk alternativt vatten.
Mild drickchoklad
1 rågad tsk (3g) kakao
2 rågade tsk (12g) socker
Stor kopp (2dl)
Rör ut med lite mjölk eller grädde.
Fyll på med kall eller varm mjölk alternativt vatten.
Omvandling kakaopulver: 1 dl = 40 g. 100 g = 2,5 dl.
Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01