Estrar, glycerider

Fotograf/bild: Anders Neander

Estrar, glycerider

(förestring, esterfiering, monoglycerider, diglycerider, triglycerider, glycerol, glycerid, fettets glyceridmönster)

Latin: metylbutanoat, pentyletanoat, pentylpentanoat, pentylbutanoat, oktyletanoat, etyletanoat, etylbutanoat, isobutylmetanoat

Estrar är kemiska föreningar som bildas genom en reaktion mellan en alkohol och en syra med avgivande av vatten, vilket benämns förestring eller esterfiering. Se film via länk nedan  > Estrar, eller klicka på Anders Neander under bilden. Estrar är vätskor eller lågsmältande, fasta substanser. Estrar förekommer i naturen och framställs industriellt. De biologiskt vanligaste estrarna är alkohol + någon fettsyra, till exempel smörsyra (läs mer > Mättat fett). En ester kan framställas syntetiskt genom att blanda den ingående alkoholen och syran, och tillsätta ett vattenupptagande medel som svavelsyra.

Glycerol (glycerin) är en färg- och luktlös, tjockflytande vätska med söt smak. Förekommer i alla växt- och djurfetter i form av estrar, glycerider. Den är en intermediär (mellanled) i nedbrytningen av glukos, men kan också användas av kroppen för att bilda glukos i samband med fasta och svält.

Glycerider är estrar med alkoholen glycerol. Beroende på om förestringen sker med en, två eller tre (fett-)syror talar man om mono-, di-, eller triglycerider. Triglycerider utgör huvuddelen av det fett som finns i djurkroppar och det fett vi äter i form av smör, margarin, matolja och dylikt. Sammansättning av olika slags triglycerider (fettets glyceridmönster) har betydelse för konsistens och smält­egenskaper. Hög andel mättat fett ger fastare konsistens, till exempel smör med hög andel mättat fett, jämfört med matolja som har hög andel omättat fett.

Läs mer > Fetter, fettsyror.SÅ ANVÄNDS ESTRAR

Estrar används som lösningsmedel, smak- och luktämnen samt i många industriella processer. Förekommer som konsistensgivande tillsatser i mat (se E-nummer via länk nedan). Estrar har behaglig arom som till exempel används i parfymindustrin eller som fruktessenser (läs mer > Aromer).

Exempel:

metylbutanoatananas
pentyletanoatbanan
pentylpentanoatäpple
pentylbutanoatpäron eller aprikos
oktyletanoatapelsin
etyletanoatsalubrin
etylbutanoatpersika
isobutylmetanoat

hallon


Läs mer > Aromtillsatser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06


Läs mer

Mättat fett

Lukt, doft, arom

E445 Glycerolestrar av trähartser

E472a Monoglycerider, diglyceriders ättikssyraestrar

E472b Mono-, diglyceriders mjölksyraestrar

E472c Mono-, diglyceriders citronsyraestrar

E472d Mono-, diglyceriders vinsyraestrar

E472e Mono-, diglyceriders mono- och...

E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av...

E473 Sackarosestrar av fettsyror

E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och...

E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror

Aromtillsatser

Fetter, fettsyror

Film: Estrar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj