GI i recept
GI i recept anges med GBR-värde (Glykemisk Belastning i Recept). Läs mer > GB-glykemisk belastning. GBR är en funktion av portionsstorlek och ingrediensval. Trots tveksamheten att GI är en gångbar metod för viktkoll har Dietkokboken utvecklat ett system som beräknar GI för recept. Det är veterligen den enda metod som finns för GI-beräkning. Alla ingredienser (drygt 8000) har viktsats med GI-värde. De som tillämpar och förespråkar GI-metoden använder sin "erfarenhet" för att klassa recept vilket ofta leder till felaktiga resultat. Läs mer > GI-metoden. Vid omräkning av GI i recept erhålls låga GBR-tal, 0-10 och i extrema fall ännu högre (GI-värdena varierar mellan 0 och 114). Nedan redovisas GBR-värdena i Dietkokbokens receptdatabas.
Huvudrätter |
GBR/port | Antal | Kcal/port. | Antal |
Mkt lågt | 0- | 15% | 100- | 9% |
Lågt | 1- | 18% | 250- | 22% |
Normal | 3- | 35% | 500- | 36% |
Högt | 8- | 17% | 700- | 22% |
Mkt högt | 9- | 16% | 900- | 11% |
Medelvärde | 7 | (3-7) | 600 | (500-700) |
Fördelning huvudrätter exklusive soppor och dryck enligt Dietkokbokens receptdatabas 2016.
Ett genomsnittligt GBR-värde för recepten är 7 (3-7). I recepten redovisas alltid GBR liksom energiinnehållet för recept vilket är intressant att jämföra. Om såväl GI-värdet som kalorimängden är låg kan man vara säker på att det är ett smalmatsrecept, men skiljer de sig åt bör man ta sig en funderare. Läs mer > Analys GI-metoden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03
Läs mer
GB-glykemisk belastning
GI-metoden
Analys GI-metoden
Dietmetoden
Kalorier i recept