Latin: Brassica oleracea ssp. acephala var. gongylodes

Engelsk översättning kohlrabi

Fransk översättning chou rave

Italiensk översättning cavolo rapa

Tysk översättning Kohlrabi

Spansk översättning col rábano, colirrábano, kohlrabi

Kålrabbi är en underart av kål. Det är en ganska ung kåltyp, som först dök upp i början av 1600-talet i Europa. Det är den uppsvällda stamdelen av växten som används och då skalad.

Fruktköttet är vitt med spröd, knaprig konsistens. Färsk påminner smaken om rädisa/blomkål och kokt om kron­ärtskocka.

Till sin karaktär är kolrabbi en rotfrukt och kan användas som sådan. Kan ätas som råkost, kokas eller stekas.

Kålrabbi är i Sverige en underskattad produkt, som sällan finns med i kokböcker. Menyse kan dock rekommendera denna grönsak färsk i sallad, till ost och dip, i soppa och till maten. Kan ätas hel (kokt som rödbetor), med smör och salt.

Förvaras i kylskåp. Hållbar i ett par veckor.

Koktid: Hel: 10-20 minuter.  Bitar: 5-10 minuter.
Prova med sticka = svagt motstånd modell potatis.

Läs mer

Bild: Kålrabbi på fält

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kålrabbi

Det finns 1 recept med Kålrabbi