Latin: Suillus variegatus
Grupper inom
Soppar:
Ätbarhet: God matsvamp.
Hatt & fot: Välvd till utbredd gulbrun hatt med karaktäristiska mörka "fräknar" (fjäll) och sandstruktur. 5-15 cm bred. Ljust gulbrun fot, 1-3 cm tjock och 5-10 cm hög.
Undersida: Mörkt grågula till gulbruna rör, ofta med rödbruna mynningar. Blånar vanligtvis vid tummning.
Svampkött: Gulvitt kött, vid snitt ofta blånande. Mild lukt och smak.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Kan förekomma i stora mängder. Säsong juli-sept med topp i augusti.
Växtsätt: Markväxande främst i torr tallskog, men även i mossig barrskog och lövskog. Gärna ihop med renlav.
Förväxlingsrisk: Pepparsopp (oätlig) med pepprig smak och som saknar fräknar, örsopp (ätlig) som saknar fräknar, grynsopp (matsvamp) med gula rör och som saknar fräknar.
Övrigt: Använd fast svamp och avlägsna rören. Passar bäst som blandsvamp med andra smakrikare sorter. Ensam blir smaken påträngande syrlig. Vinner i smak om den torkas.