Latin: Suillus grevillei
Grupper inom
Soppar:
Ätbarhet: God/mindre god matsvamp.
Hatt & fot: Guldgul till rödbrun välvd hatt, 3-14 cm bred. Slemmig vid fuktig väderlek. Fot 1-3 cm och 6-12 cm hög är tjock med samma färg som hatt, men oftast något mörkare. Vanligen vit till gulaktig ring.
Undersida: Ljusgula till beiga rör. Som unga täckta av gulaktigt hylle (hölje). Brunaktiga vid tummning.
Svampkött: Ljust gult. Mild doft, smak.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige.
Säsong juli-okt med topp i september.
Växtsätt: Markväxande, gärna intill tall eller lärkträd i skog och park.
Förväxlingsrisk: Smörsopp (matsvamp) med smörgula rör och annan hattfärg, rödbrun lärksopp (ätlig) med mörkare rödbrun hatt.
Övrigt: Flå av hatthuden och skär bort den mörka delen av foten innan anrättning. Passar bra att stekas och att blandas med andra smaksatarkare sorter.