Latin: Leccinum versipelle
Grupper inom
Soppar:
Ätbarhet: God matsvamp.
Hatt & fot: Välvd, slät, ibland småfjällig orangebrun till tegelröd hatt, som bleknar med åldern. Unga svampar har klotformad hatt. Hatthud hänger någon millimeter över kanten. 5-30 cm bred. Vit kompakt fot med karaktäristiska svarta små fjäll ("tofsar"), 15-25 cm hög och 3-5 cm tjock.
Undersida: Smutsvita rör, något mörkare hos yngre.
Svampkött: Vitt, vanligen fast konsistens. Rodnar vid snitt, för att sedan bli nästan svart. Mild lukt och smak. Ofta insektsangripen.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige.
Säsong aug-okt med topp i augusti-september.
Växtsätt: Markväxande i lövskog intill björk.
Förväxlingsrisk: Liknar andra strävsoppar, men dessa växer under tall och gran.
Övrigt: Skär bort ev. insektsangrepp. Passar bäst som blandsvamp tillsammans med t.ex. kantarell eller champinjon. Utmärkt som marinerad.