Latin: Lactarius sanguifluus
paulet
Grupper inom
Riskor:
Ätbarhet: Mycket god.
Hatt & fot: Beige-brun-rosa hatt, ibland fjällig och prickig. Hatten blir med åldern grönt ärgfärgad. Hattbredd 10-18 cm. Brunbeige fot utan ring, 4-7 cm hög, 2-3 cm tjock.
Undersida: Rosabeiga täta, vidväxta, nedlöpande skivor.
Svampkött: Beigerosa till rosabrunt. Karaktäristisk mörkt vinröd köttsaft. Mild lukt, kryddig smak.
Utbredning: Mycket sällsynt. Växer i Sverige främst på Gotland. Säsong juli-okt med topp i september.
Växtsätt: Främst i tallskog, men även i granskog.
Förväxlingsrisk: Blodriska (mkt god) och läcker riska (mkt god) båda blöder morotsfärg, grönfläckig vinriska (ätlig) mkt sällsynt. Alla morotsblödande till vinrött blödande riskor är goda matsvampar.
Övrigt: Namet kommer av att köttsaften ögonblickligen får samma färg som intorkat rödvin vid kontakt med luft.
Övrigt: Används på samma sätt som blodriska. Hårt stekt i smör, i soppor, marineras etc.