Latin: Lactarius deterrimus
Fichtenreizker
Grupper inom
Riskor:
Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. En klassiker.
Hatt & fot: Välvd, till trattformig slät hatt. Ibland strimmig eller prickig. Blekorange i halvtydliga ringar, ofta grönfläckig. Karaktäristisk färgförändring på senhöst, främst efter köldknäpp, då hatten blir delvis äggrön. 7-12 cm bred. Orangemelerad, oftast ihålig, ganska skör och slät fot. 5-8 cm hög fot cirka 2 cm tjock.
Undersida: Ljusorange, mörkare än hattfärgen. Vidvuxna till nedlöpande fästen.
Svampkött: Gråvitt kött innerst och mer gulrött i ytskikt. Pepprig smak, morotsliknande doft. Vid brytning avges karaktäristisk morotsfärgad vätska, som efter intorkning blir grönaktig.
Utbredning: Vanlig i Skåne med omnejd. Sällsynt i övriga Sverige.
Växtsätt: Tillsammans med gran, gärna på fuktig mark. Ibland på gräsmark. Säsong sept-okt med topp i sept.
Förväxlingsrisk: Läcker riska (mkt god) med droppformade gropar på foten, vinriska (mkt god) blöder vinrött. Alla morotsblödande till vinrött blödande riskor är goda matsvampar.
Övrigt: Den peppriga smaken mindras vid tillagning. Passar som blandsvamp tillsammans med smakfattigare svampar. God att hårdsteka för sig, att blandas in i en pytt, eller en svampsoppa. Även god att marinera. PS: Riklig konsumtion kan ge tillfällig, ofarlig färgning av urin.