Latin: Russula obscura
Grupper inom
Kremlor:
Ätbarhet: God matsvamp.
Hatt & fot: Karaktäristisk vinröd hattfärg, bleknande med ökad ålder, 5-12 cm bred. Ibland strimmig hatt. Halvklotformad hatt hos unga svampar, med åldern välvd till utbredd och slutligen nedsänkt mitt. Slemmig vid väta och sidenmatt lyster som torr. Vit fot, grånande med åldern, 6-10 cm hög och 1-2 cm tjock.
Undersida: Vit till gräddvit skivor, gulnade av sporer och grånande med åldern. Täta, vidväxta och nedlöpande skivor. Skiveggen är vinröd närmast hattkanten.
Svampkött: Fast vitt kött, grånande med åldern. Mild lukt och smak. Unga svampar kan vara något skarp i smaken.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.
Växtsätt: Främst barrskog, men även i lövskog.
Förväxlingsrisk: Andra närstående kremlor, men som alla är ätliga om de har mild smak.
Övrigt: God som blandsvamp tillsammans med andra smakrikare sorter, stekt, stuvad eller ugnsbakad.