Latin: Russula vesca
Grupper inom
Kremlor:
Ätbarhet: Mycket god matsvamp.
Hatt & fot: Fläskfilérosa hattfärg. Hatthuden når inte ända ut i kanten, vilket är kännetecknande för svampen (därav namnet) tillsammans med den tandade kanten. Halvklotformad hatt på unga svampar, som med åldern blir välvd till utbredd och slutligen med nedsänkt mitt. Ofta strimmig hatt, 5-12 cm bred. Svagt klibbig i fuktigt väder. Mycket hård och kort fot, avsmalnande nertill. 4-6 cm hög, 1-3 cm tjock Ingen ring.
Undersida: Vit, med ökad ålder ofta brunfläckig. Täta, vidväxta till nedlöpande skivfästen.
Svampkött: Vitt, kompakt kött. Mild smak och lukt.
Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juni-oktober med topp i augusti.
Växtsätt: Barr- och lövskog, samt i lövskog t.ex i parker.
Förväxlingsrisk: Ringa.
Övrigt: God att steka eller stuva, enskilt eller som blandsvamp. Sägs vara särskilt god att ugnslaga och kan även användas rå.