Latin: Vaccinium uliginosum
bog bilberry, bog blueberry
myrtille des marais, airelle des marais
mirtillo blu, falso mirtillo, mirtillo delle palud
Rauschbeere, Trunkelbeere, Moorbeere, Nebelbeere
arándano negro
Grupper inom
Bär:
Förekomst: Odon förekommer på norra halvklotets kalltempererade områden, i Eurasien och Nordamerika, på låg höjd i Arktis och på hög höjd i Alperna, Kaukasus, Mongoliet och Klippiga Bergen. Den trivs i fuktig sur skogsmark, mossor, kärr och hedar. Ofta på samma platser som blåbär, med vilken den ibland förväxlas (särskilt med amerikanska blåbär).
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Norra halvklotets kallare områden.
- Frukt: Rund, större än blåbär 5-8 millimeter. Liksom blåbär har odon vaxartat hinna som ger mattblå färg. Utan hinna är den svartblå.
- Fruktkött: Vitt, saftigare än blåbär.
- Mognad: September-oktober.
- Smak: Söt när mogen.
- Alternativ vara: Blåbär.
- Säsong/försäljning: Förekommer vanligtvis inte i butik.
- Förvaring/hållbarhet: Svalt. Begränsad hållbarhet som blåbär.
SÅ ANVÄNDS ODON
Odon kan användas som blåbär - ätas färska, torkas eller kokas till saft, sylt och gelé. Förr och i Ryssland jäste man bären och destillerade till sprit. I Korea används bären som smaksättare av likör. Bären användes även till "solvin" - bär, socker och vatten får stå cirka tre veckor i solljus varefter bären silas bort och vinet avnjuts. Unga blad går att äta eller koka till te. Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel med mera. I svenska Värmland gav man korna odon ("vammstöjt") vilket motverkade deras uppsvällda våmmar på grund av för stora intag av höstklöver.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03