Latin: Citrus junos
yuzu, shishi yuzu, yuko = East Asian lemon citrous
yuzu, shishi yuzu, yuko = citron agrumes d´Asie de l´Est
yuzu, shishi yuzu, yuko = limóni agrumi de Asia oriental
Yuzu, Shishi Yuzu, Yuko = Ostasiatische Zitronenzitrus
yuzu, shishi yuzu, yuko = limónero agrios de Asia oriental
Grupper inom
Citrusfrukter:
Förekomst: Odlas främst i Ostasien (Japan, Korea, Kina). Därutöver i Australien, Spanien, Italien och Frankrike. Det tar cirka 10 år innan växten bär frukt. Till skillnad från de flesta andra citrusväxter är den relativt härdig och tål kyla ner till -9°C. I Japan odlas en sötare variant benämnd Yuko och en med knögligt skal kallad shishi yuzu ("lejonyuzu"). Dessutom odlad som prydnadsväxt kallad Hana yuza.
- Biologi: Citroncitrus (storcitrus). Läs mer > Om citrusfrukter.
- Ursprung: Centrala Kina.
- Form, vikt: Rund eller ovalformad, vanligen 10-15 centimeter. Kan vara mindre men också stor som en liten melon.
- Skal/färg: Lätt ojämnt skal liknande grapefrukt. Som omogen är den grön-gul och blir gul eller orange när den mognat. Ganska tjockt innerskal.
- Fruktkött: Saftigt, ljusgult med många kärnor.
- Mognad: Senhöst och vinter.
- Smak: Tydlig beska och syra liknade grapefrukt med övertoner av sötma liknande mandarin.
- Alternativ vara: Grapefrukt, citron.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring/hållbarhet: Bäst svalt 10-15°C. Hållbar 2-4 veckor.
SÅ ANVÄNDS YUZU
Frukten äts sällan naturell, utan skal och juice används främst som smaksättare motsvarande citron i godis, kakor, såser och maträtter. Av frukten kan man göra en god marmelad (se filmen under bilden). Frukten ingår i den citrusbaserade såsen "ponzu" och i såsen "yuzo kosho" ("yuzopeppar") som innehåller grön- eller röd chilipeppar och salt. Förekommer tillsammans med honung i te och i alkoholhaltiga drycker som yuzokomachi och "yuzu sour". Skalet används som garnering av "chawanmushi" (äggpudding), misosoppa med mera.
Tôji-bad (yuzu yu, yuzu buro): I Japan är det tradition sedan början av 1700-talet att ta ett bad med yuzu i samband med vintersolståndet (Tôji). Hela eller halverade frukter läggs då i det varma vattnet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11