green lentils, French Puy lentils
lentilles vertes, lentille verte du Puy
lenticchie verdi, lenticchie francesi del Puy
grüne Linsen, Französische Puylinsen
lentejas verdes, lentejas francesas de Puy
Gröna linser är biologiskt varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det finns många olika små (frö < 5 mm) och stora (frö > 5 mm) sortvarianter. Skalfärgen är vanligen gröngrå. Små gröna linser anses finare än andra, varav den franska puylinsen är den mest kända.
PUYLINSER
Puylinsen är en speciell variant av gröna linser från Puy i Frankrike, sydväst om Lyon. De odlas på Velayplatån i Haut-Loire, på 600-1200 meters höjd, Det är gammal vulkanisk mark vilket ger linsen karaktäristiskt skiffergrön färg med blå marmorering och speciell, pepprig smak. Av många ansedd som de bästa av linser. "Lentille verte du Puy" har AOC-klassats 1996 i Frankrike (läs mer > Appellation d´Origine Contrôlée) och ursprungsskyddads av EU sedan 2008 (läs mer > Ursprungsskydd EU).
- Vikt i butik: 1 dl torra linser = 75 gram = 200 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta linser = 60 gram.
- Smak: Bönkaraktär. Puylinser lätt peppriga.
- Alternativ vara: Bruna linser eller andra linser.
- Försäljning/säsong: Säljs året om torkade och konserverade.
- Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta. Öppnad burk förvaras i kylskåp upp till en vecka.
SÅ ANVÄNDS PUYLINSER
Puylinser används som andra linser i grytor, soppor, pajer (även söta), gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat. Linserna mörknar när de tillagas. De går även att grodda.
Blötläggning: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas, men koktiden förkortas något om linserna blötläggs i en till två timmar före tillagning.
Koka: Torra linser kokas i 3-dubbla mängden nytt vatten och får sjuda under lock på svag värme i cirka 20 minuter (blötlagda 10-15 minuter). Gröna linser har något längre koktid än andra linser och behåller formen efter kokning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07