Latin: Brassica oleracea (ssp. capitata) var. rubra
red cabbage, blue cabbage, purple cabbage
chou rouge, chou bleu, chou cabus rouge, chou pomme rouge
cavolo rosso, cavolo viola, cavolo cappuccio rossa
Rotkohl, Blaukohl, Rotkraut, Blaukraut, Rotchabis, Blauchabis
col roja, repollo morado, repollo azul, col lombarda
Grupper inom
Kål:
Rödkål är en sortvariant av huvudkål, syskon till vitkål, savoj- och spetskål (läs mer > Om kål). De släta ådrade bladen bildar kompakta runda huvuden av tätt sittande blad. De yttre bladen är mörkt röd-lila medan insidan är vackert röd-vit melerat (strimlad) med vit stock (stjälk). Bladen kan vara blåtonade. Rödkål är i praktiken en vitkål fast röd. Se film, klicka på "California Gardening" under bilden ovan.
- Vikt: Ett normalstort kålhuvud väger cirka 800 gram.
- Smak: Rödkål är krispig och har fyllig kålsmak.
- Alternativ: Vitkål.
- Försäljning: Kan köpas färsk eller konserverad på burk året om. Färsk från Sverige från juni till september. Resten av året mest import från Tyskland.
- Förvaras bäst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. God hållbarhet, ett par veckor. Optimal lagring: Luftfuktighet 90-95%.
Hälsa: Vit- och rödkål är vitaminrik nyttig mat.
SÅ ANVÄNDS RÖDKÅL
Rödkål kan användas på samma sätt som vitkål (läs mer > Så tillagas huvudkål). Den kan ätas råriven i sallad gärna med lite pressad apelsin eller citron. Som sallad passar den även lättstekt och kan också ingå i gratänger. Den kan kokas och är då vanligt tillbehör till kötträtter. Rödkålen brukar syras och sötas till exempel kokt med äpple, sirap och vinäger. Serveras varm eller kall. Sådan rödkål passar bra till skinka, revbensspjäll, gås eller korv. Rödkål har sin naturliga plats bredvid skinkan på julbordet och till Mårtens gås. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05