
Fotograf/bild: Film: Rhonda Reese, How to crisp sallad
Krispsallat
(krispsallat, frillicesallat , Så fräschas sallat)
crisp lettuce
laitue croquante
lattuga croccante
knackiger Salat
ensalada crujiente
Grupper inom
Sallat:
Krispsallat kallas sallat vars blad är styva och krispiga till exempel isbergssallat. Detta till skillnad från annan sallat vars blad är mjuka till exempel huvudsallat. Dock avses i allmänhet Bataviasallat (var. capitata crispum) när man talar om krispsallat, eller Ekbladssallat (var. crispa) även om den inte är lika krispig. Ibland också korsningsvarianter av isbergssallat till exempel med friséesallat. Läs mer > Om sallat.
Fräschör: Sallat är känslig för uttorkning. En trött och ledsen sallad kan fräschas upp, bli krispigare genom att lägga den en halvtimme i ljummet, fingervarmt vatten. Sallaten tar till sig vatten, blir tyngre och fräschare. Därefter får den rinna av uppochner i kylskåpet i cirka en timme. För att bevara nyvunnen krispigheten rullas den in i bakplåtspapper och stoppas i plastpåse utan att försluta änden. Förvara i kylskåp. Se film, klicka på "Rhonda" under bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05